12 Ekim 2008 Pazar

Dizüstü bilgisayarınızı nasıl seçersiniz?

İntel'in yeni işlemci ailesini pazara sunmasıyla birlikte dizüstü pazarında savaş kızıştı. Dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen bilgisayar üreticileri birbiri ardına yeni modellerini pazara sunmaya başladı.



Intel'in Centrino 2 ve Atom işlemcilerini pazara sunmasının ardından bilgisayar üreticileri yeni bilgisayar modellerini pazara sunmaya başladı. Küresel oyuncular HP, Dell, Acer, Lenovo, Fujitsu-Siemens ve Sony yeni ürünlerinin dünya lansmanlarının ardından Türkiye'de de yeni modellerini tanıtarak pazara sundu. Yerli üreticiler Casper, Vestel ve Datron ise bu yeni ürün bombardımanına kendi ürünleriyle katıldı.

Hedefleri, kapatmaydı, ergenekondu, yaz tatiliydi, ekonomik krizdi derken ihtiyaçlarını erteleyen bireysel kullanıcının okula dönüş sezonuyla birlikte artan taleplerini karşılamak ve hedeflenen satış rakamlarına ulaşmak.

Koreli üretici Samsung, elektronik cihazlar dünyasında özellikle de cep telefonu tarafından yakaladığı büyük başarıyı dizüstünde de sürdüreceği inancıyla bu alana girdi. Yeni ürünlerini tanıtan şirketler arasında onlar da vardı. Uzakdoğunun iki muhteşem ekibi Asus ve MSI ise fiyat avantajlarını kullanarak pazarda ciddi yer edinmek telaşıydı. Bu ikilinin en büyük savaşı ise netbook adı verilen hem kendi hem fiyatı düşük ürün segmentinde.

Beklentilerinize göre, dizüstü bilgisayarlardaki temel ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek olan Netbook savaşında elbette MSI ve Asus yalnız değiller. Acer'ın, Lenovo'nun, Samsung'un, HP'nin, Dell'in de bu segmentte ürünleri bulunuyor.

Peki yeni bir dizüstü bilgisayar satın alırken nelere dikkat etmelisiniz? Bunu biliyor musunuz?

Bu seçim kriteri tüketicilerin kullanım alışkanlıklarına ve bütçelerine göre değişiklik gösterir. Ama vazgeçilmez bazı kriterler vardır dizüstü seçiminde. İşte benim şahsen dikkat ettiğim kritilerler..

MARKA hiçbirşeydir PERFORMANS herşey

Birçok kullanıcı sorar. "Bu marka iyi midir?" diye. Dizüstü olsun, masaüstü olsun. Tüm markalar iyidir. Farkı yaratan içerisinde kullanılan teknolojilerdir. Bilgisayarın performanısını marka değil, teknolojiler sağlıyor. En temelde de bilgisayarın merkezi işlem birimi yani CPU'su. Öncelikle alacağınız bilgisayarın işlemcisine bakın. En yeni çıkmış işlemcilerden birisi olmasına dikkat edin.

Onun dışında sabit disk kapasitesi, RAM, kullanılan optik sürücünün cinsi, bilgisayar üzerindeki bağlantılar önem kazanır. Tabii ki gözden kaçırılmayacak en önemli nokta da grafik kartı. Burada görüntüyü sağlayan grafik kartının paylaşımlı veya paylaşımsız olmasına özellikle dikkat edin.

Fiyat odaklı bir seçim yapacaksanız ve performans sizi çok fazla ilgilendirmiyorsa paylaşımlı bir ekran kartı kullanılması sizi rahatsız etmez. Ancak performans için paylaşımsız bir kart şart. Paylaşımsız kartlar sizin kısıtlı olan RAM'inizi kullanmaz, kendi RAM'lerini ve işlemcilerini kullanır. Bu da performansı artırır.

TAŞINABİLİR BİLGİSAYAR OLSUN

Dizüstü bilgisayar. Adı üstünde. Dizinizin üstünde duracak. Bunun için hafif olması en temel kriterlerden birisi olmalı. 3 kiloluk bir dizüstü bilgisayar yerine 1.0, 1,5 kilo ağırlığında bir seçiminiz olsun. Böylelikle istediğiniz yerlere bilgisayarınızı kolayca taşıyabilirsiniz.


Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar var elbette. Ekran boyutu büyüdükçe dizüstü bilgisayarlar taşınabilirlikten uzaklaşmaya başlıyor. Ne kadar küçük ekran, o kadar hafif bilgisayar. Ayrıca bilgisayarım hafif olsun diye optik sürücülerden de vazgeçemeyeceğiniz bir bilgisayarı edinmeye çalışın. Ne de olsa CD, DVD, Blu-Ray diskler size eğlence anlamında çok şey sağlayabiliyor.

PİL ÖMRÜ

Pil ömrü ise sizin cihazınızla mekan bağımsız olarak çalışma sürenizi gösterir. Pil ömrünü tüketen unsurlar arasında grafik kartının performansı, optik sürücülerin kullanılması daima etkili olmuştur. Ayrıca işlemcilerin güç tüketimi performansı da sizin pil ömrünüzü doğrudan etkileyen faktördür.

Eğer ağır bir dizüstü bilgisayarınız varsa üstüne yanınızda bir de adaptör taşımak sizin için çok zor olacaktır. Bir de sürekli dışarılarda, prizden uzak bir yerlerde dolaşıyorsanız sürekli olarak cihazınızı şarj edebilme sorununu gözönünde bulundurarak uzun pil ömrü kriterini de gözden geçirin.

onun dışında kalan sadece ve sadece sizin ihtiyaçlarınızla doğru orantılı.

299 dolarlık Asus Eee PC sizin için ideal bir cihaz olabilir. Ya da 5 bin dolarlık bir Sony Vaio.

Bu kadar fiyat makasının olduğu bir ürün için seçim yapmak zor. Ama Tofaş arabaya da binebilirsiniz, Ferrari'ye de . Sonuçta her ikisi de sizi ulaşacağınız yere ulaştırır. Trafik hız kurallarına uyduğunuz takdirde ulaşım sürenizde de değişen birşey olmaz.

Dizüstü bilgasayar da aynı bunun gibi birşeydir. Sizin ihtiyaçlarınız, bütçeniz en başlı seçim kriteridir. Ürünlerin markası değil.

Yazan:Kemalettin BULAMACI / CNET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google