19 Şubat 2008 Salı

"Rahip" Paranoyası

Windows Live Messenger üzerinde yazılamayan "rahip" kelimesine Microsoft'tan açıklama geldi

17 şubat gecesi Ekşi Sözlük'te ortaya çıkıp olayı kaynaklarına sormadan, taraf olan Microsoft Türkiye'den açıklama istemeden yayınlayan ve "paranoyayı" körükleyen haber siteleri vasıtası ile geniş kitlelere yayılan "rahip olayı"na Mİcrosoft'tan açıklama geldi.

17 Şubat gecesi MSN kullanıcıları, Windows Live Messenger üzerinde "rahip" kelimesinin gönderilemediğini fark edip bu sansürü laik-antilaik çatışması yaşayan Türkiye gündemindeki gelişmelere bağlayarak farklı yorumlar getirmişlerdi.

Microsoft bugün basına bir açıklama yapmak zorunda kaldı. İşte basın açıklaması:

Microsoft Türkiye tüm kullanıcılarına en iyi hizmeti sunabilmek ve en mükemmel deneyimi yaşatabilmek için çalışmaktadır. Windows Live Messenger bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanıcılarımıza sunduğumuz çevrimiçi bir hizmetimizdir. Tüm hizmetlerimizi olduğu gibi Windows Live Messenger hizmetini de gelen yorum ve değerlendirmeler ışığında sürekli gözden geçiriyor ve daha mükemmel hale getirmek için çalışıyoruz. Bu bakımdan "rahip" sözcüğü ile ilgili olarak yöneltilen sorular bizim konuyu bir kez daha gözden geçirmemiz için bir fırsat oluşturdu. Bu doğrultuda bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.

Ne yazık ki bugün çeşitli tehditlere sahne olabilen İnternet ortamında, virüs veya "phishing" tarzı dolandırıcılıklarla bağlantılı olan ya da bilgisayarlara zarar verebilecek güvenlik riski taşıyan belirli sözcüklerin, URL ve dosya tiplerinin kullanımını engellemek durumunda kalabiliyoruz. Bu nedenle Windows Live Messenger bazı dosya tiplerinin paylaşılmasına veya iletişimde bulunulan kişilere aktarılmasına engel olmaktadır. "Rahip" veya "summer2008" gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir. Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız.

Bu durumun yarattığı rahatsızlık bizi de üzmektedir. Ancak bu sözcük listesini sürekli güncellediğimizi, potansiyel tehdit taşıyan yeni sözcükleri eklerken, güvenlik riski oluşturmadığını düşündüğümüz bazı eski sözcükleri de listeden çıkarttığımızı bilmenizi isteriz. Bu kapsamda, Türkiye'deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger'da kullanılabilir hale getireceğiz.


Cem Şancı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google