27 Şubat 2008 Çarşamba

Telefonu dövmenize dokunarak cevaplayın


Sonunda bu da oldu: İnsan koluna dokunmatik dövme yapılabiliyor.

Telefonunuzu kolunuzdaki dokunmatik ekran sayesinde çevirebildiğinizi hayal edebilir miydiniz? Çoğu zaman bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bu tarz görüntüler sonunda gerçek oldu. Çevreci teknolojik cihaz tasarımları üzerine açılan bir yarışmada, uzunca bir süredir üzerinde çalışmalar yürütülen dokunmatik dövme fikri ve uygulamasına yer verildi.


Buna göre kas dokusuyla deri arasına yerleştirilen ince, esnek ve düz bir silikon yardımıyla insan kolunun içerisine ufak bir saydam ekran konuluyor. Arama esnasında veya arama yapılmak istendiğinde aktif hale gelen ekran, Bluetooth cihaz yardımıyla tanınarak kullandığınız mobil cihazlarla ilişkilendirilebiliyor. Arayan numarayı gösterme, görüntülü sohbet ve telefon çevirme, cevaplama gibi fonksiyonlara sahip olan tasarım, kolda tıpkı bir dövme görüntüsünde yer alıyor

Kablosuz cihaz aynı zamanda sağlık sorunlarıyla ilgili durumlarda da kullanılabilecek. Örneğin ekranda kan ve tansiyonla ilgili sıkıntı veya sonuçlar görülebilecek

Tanıtımın ardından internette tasarımla ilgili pek çok yorum da yer almaya başladı. En ilgi çekici sorular ise şunlar:

- "Kolu çok tüylü olanlar ne yapacak?"
- "iPod benzeri birşey de monte edilebilir mi?"
- "Güncelleme gerektiğinde ne yapacağız peki?"

19 Şubat 2008 Salı

"Rahip" Paranoyası

Windows Live Messenger üzerinde yazılamayan "rahip" kelimesine Microsoft'tan açıklama geldi

17 şubat gecesi Ekşi Sözlük'te ortaya çıkıp olayı kaynaklarına sormadan, taraf olan Microsoft Türkiye'den açıklama istemeden yayınlayan ve "paranoyayı" körükleyen haber siteleri vasıtası ile geniş kitlelere yayılan "rahip olayı"na Mİcrosoft'tan açıklama geldi.

17 Şubat gecesi MSN kullanıcıları, Windows Live Messenger üzerinde "rahip" kelimesinin gönderilemediğini fark edip bu sansürü laik-antilaik çatışması yaşayan Türkiye gündemindeki gelişmelere bağlayarak farklı yorumlar getirmişlerdi.

Microsoft bugün basına bir açıklama yapmak zorunda kaldı. İşte basın açıklaması:

Microsoft Türkiye tüm kullanıcılarına en iyi hizmeti sunabilmek ve en mükemmel deneyimi yaşatabilmek için çalışmaktadır. Windows Live Messenger bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanıcılarımıza sunduğumuz çevrimiçi bir hizmetimizdir. Tüm hizmetlerimizi olduğu gibi Windows Live Messenger hizmetini de gelen yorum ve değerlendirmeler ışığında sürekli gözden geçiriyor ve daha mükemmel hale getirmek için çalışıyoruz. Bu bakımdan "rahip" sözcüğü ile ilgili olarak yöneltilen sorular bizim konuyu bir kez daha gözden geçirmemiz için bir fırsat oluşturdu. Bu doğrultuda bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.

Ne yazık ki bugün çeşitli tehditlere sahne olabilen İnternet ortamında, virüs veya "phishing" tarzı dolandırıcılıklarla bağlantılı olan ya da bilgisayarlara zarar verebilecek güvenlik riski taşıyan belirli sözcüklerin, URL ve dosya tiplerinin kullanımını engellemek durumunda kalabiliyoruz. Bu nedenle Windows Live Messenger bazı dosya tiplerinin paylaşılmasına veya iletişimde bulunulan kişilere aktarılmasına engel olmaktadır. "Rahip" veya "summer2008" gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir. Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız.

Bu durumun yarattığı rahatsızlık bizi de üzmektedir. Ancak bu sözcük listesini sürekli güncellediğimizi, potansiyel tehdit taşıyan yeni sözcükleri eklerken, güvenlik riski oluşturmadığını düşündüğümüz bazı eski sözcükleri de listeden çıkarttığımızı bilmenizi isteriz. Bu kapsamda, Türkiye'deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger'da kullanılabilir hale getireceğiz.


Cem Şancı

Nanobotlar ile daha akıllıyız!

Büyük aşama kaydeden nanoteknolojinin ürünü, insan beynine yerleştirilecek minik robot ''nanobot'', yakın gelecekte insanlığı daha akıllı yapacak.

Yapay zeka konusunda uzman Amerikalı teknoloji adamı Ray Kurzweil, 2029 yılına kadar, vücuda yerleştirilerek zeka ve sağlığı artıracak minik cihazlar sayesinde, makinalar ve insanların bir bedende birleşeceklerine inandığını söyledi.

Kurzweil, ABD'nin Boston kentinde bugün sona erecek Amerikan Bilimsel İlerleme Vakfı'nın yıllık toplantılarında yaptığı açıklamada, bu öngörüsünün insanın uygarlığının bir parçası olduğunu söyleyerek, ''Ama bu akıllı makinaların bizim aklımızı ele geçireceği anlamına gelmiyor'' dedi.

Makinaların zaten insanların yaptığı yüzlerce şeyi, insan aklı seviyesinde, hatta bazı sahalarda daha iyi şekilde yaptıklarını söyleyen Amerikalı mucit, teknolojinin yapay zekayı insan seviyesine getirebilecek donanım ve yazılıma 2029'a kadar sahip olacağını belirtti.

''Zaten insan makina uygarlığında yaşıyor, teknolojiyi fiziksel ve akli ufkumuzu genişletmek için kullanıyoruz, bu daha da gelişecektir. Kılcal damarlar yoluyla beynimize dek gidebilecek nanobotlar, nöronlarımızla doğrudan etkileşecek'' diyen Kurzweil, nanobotların insanları daha akıllı kılacağını, daha iyi anımsamalarını sağlayacağını ve sinir sistemi aracılığıyla sanal gerçeklik oluşturabileceğini söyledi.

Kurzweil, Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi'nin 21. yüzyılda insanlığın önündeki büyük teknolojik gelişmeleri tanımlaması için seçtiği 18 bilim ve teknoloji insanından birisi.

15 Şubat 2008 Cuma

Crysis sinema filmi: Yönetmen Uwe Boll


Oyun dünyasında çığır açan Crysis'in bir sinema filmi çekilecek. Görüşmeler çoktan başladı bile...


Crytek oyun stüdyosunun kurucusu Cevat Yerli, FPS oyunu Crysis'i temel alan bir sinema filminin çekileceğini doğruladı.


Şu an için planlamalar yapılıyor - bunlar sene sonuna kadar bitmiş olacak. Yönetmen olarak ise şimdiye kadar beş farklı oyun-film uyarlaması yapmış olan Uwe Boll'ün seçileceği düşünülüyor.


Bunun dışında Boll'ün güncel çalışmaları arasında başrolünü Til Schweiger'in oynadığı Far Cry uyarlaması var. Far Cry, Crytek'in ilk göz ağrısıydı.
Google